Ontstaan

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is logo.jpg

De wereld is in de ban van het coronavirus. Iedereen ziet het belang in van de maatregelen die de overheid oplegt en neemt verantwoordelijkheid om de situatie onder controle te krijgen. Ook binnen de Turkse gemeenschap in Gent, met zowat 25.000 burgers uitgesproken de grootste minderheid in Gent, overheerst een gevoel van solidariteit. 

Tal van burgers en ondernemers uit de Turkse gemeenschap van Gent voelden echter de nood om een actievere rol op te nemen in de aanpak van deze crisis. Vanuit die wil is een spontane brainstorm tot stand gekomen over manieren waarop de krachten gebundeld kunnen worden om alle mensen in de zorgsector, de hulpdiensten, slachtoffers en mensen wiens werk vandaag belangrijker dan ooit is, te ondersteunen. Vanuit het besef dat we als gemeenschap in Gent sterk staan én zowel over de man- en vrouwkracht, knowhow als de mogelijkheden beschikken om een positieve bijdrage te leveren in deze crisis, is #burgerplicht ontstaan. 

Onder de noemer #burgerplicht worden alle initiatieven gebundeld die binnen de brede Turkse gemeenschap (ondernemers, verenigingen, lokale groepen, moskeeën, …) ontstaan, initiatieven op elkaar afgestemd en burgers uit de achterban aangesproken om zich te engageren. Met #burgerplicht willen we expliciet verdergaan dan het tonen van solidariteit. We ondersteunen ten volle de andere burgerinitiatieven die in Gent (en Vlaanderen) worden genomen, maar zien onze kracht veeleer in het praktisch organiseren van solidariteit. 

Zo naaide de groep ‘Snit en Naad’ een grote hoeveelheid mondmaskers. Vanuit Dekenij Sleepstraat werd ‘The Citizen Gear’ opgericht, waarmee het verzorgend personeel, de hulpdiensten en andere risicowerkers gratis voorzien worden van gezonde voeding en Turkse lekkernijen. Hulpbehoevende Gentenaars worden niet vergeten. Vrijwilligers brengen in kaart wie waaraan nood heeft en bieden praktische ondersteuning zoals telefonisch contact opnemen voor een babbel, een maaltijd aan huis leveren,… Dit initiatief zal reeds bestaande organisaties die instaan voor noodhulp extra ondersteunen. 

Gentse moskeeën stellen hun ruimtes ter beschikking voor de opvang van coronapatiënten, en roepen hun leden op om zich als vrijwilliger aan te melden.

Vanuit ons enthousiasme om écht wat voor de medemens te betekenen en de helden in de vuurlinie een hart onder de riem te steken, is de motor van onze actie beginnen draaien. Ondertussen zitten we op kruissnelheid en zijn we hoopvol dat we in de race tegen dit virus aan het langste eind zullen trekken.